Wifi volanie - čo to je a ako ho zapnúť?

Poprední operátori zaviedli do svojej ponuky novú službu- Wifi volanie. Jedná sa o technológiu, ktorá vám umožňuje volať a posielať správy cez Wifi. Vďaka tomu môžete používať funkcie telefónu, aj keď na danom mieste nie je pokrytie celulárnej siete. Čo je to Wifi volanie a ako povoliť túto službu na telefónoch Android a v iPhonoch? Aké je použitie Wifi volaní a na ktorých telefónoch je služba k dispozícii? Všetko nájdete v tomto článku.

Čo je to Wifi volanie?

1. Wifi volanie - čo to je a ako ho zapnúť?

Wifi volanie, to je najjednoduchší spôsob, ako vysvetliť anglický názov tejto služby v slovenčine. Názov Wifi- calling preložený do slovenčiny doslovne znamená „volanie cez Wifi“.

Technológia Wifi volania umožňuje využívať mobilné služby (ako volanie, tak aj odosielanie a príjem SMS) mimo pokrytia siete. Aby sme mohli služby využívať, potrebujeme iba prístup k internetu z ľubovoľného Wifi HotSpotu.

Wifi volanie bude fungovať všade tam, kde môže byť problém s pokrytím siete- napríklad v suteréne, v serverovni alebo na vidieku. Služba je užitočná aj v zahraničí - vďaka Wifi volaniu sú hovory uskutočnené mimo krajinu vybavované tak, ako keby boli uskutočnené zo Slovenska.

Telefónne číslo volajúceho pomocou Wifi volania sa zvyčajne zobrazuje na obrazovke prijímajúceho telefónu. Dôležité je, že osoba, ktorej voláme cez Wifi, nebude musieť túto službu využívať sama.

Čo to je Wifi volanie a aké sú jeho výhody, sa dá zhrnúť do niekoľkých bodov:

• Wifi volanie umožňuje volať a posielať textové správy na miestach, kde nie je pokrytie mobilnej siete

• Služba zaisťuje vysokú kvalitu hovorov aj pri slabom pokrytí

• Wifi volanie vám umožňuje vyhnúť sa ďalším poplatkom za medzinárodné hovory (hovory do zahraničia sú účtované ako na Slovensku)

Ako zapnúť Wifi volanie?

2. Wifi volanie - čo to je a ako ho zapnúť?

Služba Wifi volanie je dostupná prakticky u všetkých popredných operátorov: v sieti Orange, Play, Plus a T- mobile, na telefónoch Apple a na smartphonoch Android. Nie všetky smartphony však podporujú volanie cez Wifi.

Aktivácia služby Wifi volanie na telefóne iOS:

1. Aktualizujte software zariadenia na najnovšiu verziu- „Nastavenia“ >> „Všeobecné“ >>“Toto zariadenie“ (skontrolujte položku Verzia).

2. Spusťte Wifi a pripojte sa k dôveryhodnej sieti.

3. Otvorte „Nastavenia“ >> „Telefón“ a aktivujte „Wifi volania“ posunutím jazdca.

Aktivácia volaní Wifi na smartphone so systémom Android:

1. Aktualizujte software zariadenia na najnovšiu verziu- „Nastavenia“ >> „Systém“ >> „Aktualizácia systému“ (názvy kariet sa môžu líšiť v závislosť od značky a modelu smartphonu).

2. Zapnite Wifi a pripojte sa k aktívnemu hotspotu (bezdrôtové pripojenie k internetu).

3. Otvorte kartu „Aplikácie“ >> „Nastavenia“ >> „Viac“ >> „Wifi pripojenie“ a posuňte posuvník, aby ste službu povolili.

Existujte tiež jednoduchší spôsob, ako zapnúť Wifi volanie na telefónoch Android. Stačí prejsť prstom dole z hornej časti obrazovky a kliknúť na funkciu „Pripojenie cez wifi“ na oznamovacom paneli.

Ktoré telefóny majú Wifi volania?

Bohužiaľ nie všetky telefóny umožňujú prístup k službe Wifi volanie.

Niektoré smartphony túto funkciu zahrňujú, okrem iných sú to modely Apple iPhone 12, 11, X, XS, 8, 7, 6, Samsung Galaxy S21, s20, a50, a51. Huawei Mate 20, 40, P smart 21, LG V60 ThinQ 5G, LG Velvet. Je ich však ešte oveľa viac.

Kompletný zoznam zariadení, pre ktoré je dostupná služba Wifi volanie, nájdete na webových stránkach operátorov:

O2.sk

Orange.sk

Puzdrá Overiť to!

Milan Jarko
Milan Jarko

Milovník nových technológií, už roky fascinovaný mobilnými zariadeniami. Vášnivý fanúšik gadgetov a tester GSM príslušenstva. Nedávno - recenzent elektronických zariadení a redaktor. Vo voľnom čase sa venuje drotárstvu a hrá na konzole. Na blogu etuo má na starosti riešeniu problémov, s ktorými sa dennodenne stretávajú používatelia smartfónov.

Please select one of each of the ratings above.