Užitočné rady, ako ochrániť telefón pred krádežou

V našich smartfónoch sa nachádza veľa citlivých a súkromných údajov, ku ktorým nechceme, aby sa dostal niekto neznámy. Aj z tohto dôvodu by krádež nášho telefónu znamenala nielen finančnú stratu, ale aj stratu súkromia. Ako zabezpečiť váš telefón proti krádeži a čo robiť v prípade, že už vám ho niekto ukradol?

Prevencia je základ

krádež smartfónu

Ak vám niekto smartfón ukradne, môžete využiť napríklad funkciu sledovania telefónu. Ale je oveľa jednoduchšie krádeži telefónu zabrániť rôznymi opatreniami, ktoré nie sú také zložité, ale sú proti krádeži účinné.

Po prvé, keď cestujete verejnou dopravou alebo sa nachádzate v dave s veľkým množstvom ľudí, nenechávajte telefón na ľahko dostupných miestach, napríklad otvorené, plytké vrecká na nohaviciach či bundách, alebo batohy na chrbte. Lepším riešením je kúpiť si obal na šnúrke a nosiť telefón zavesený na krku.

Zabezpečenie na telefóne

blokovanie smartfónu - ako ochrániť telefón pred krádežou

Nie vždy ale vyššie spomenuté opatrenia pomôžu, pretože zlodejov nezastaví dnes už ani zapnuté vrecko alebo to, že máte telefón práve v ruke. Môžu sa pokúsiť vám ho vytrhnúť alebo vás pod nátlakom donútiť vydať im ho. V takýchto situáciách radšej so zlodejom nebojujte. Je lepšie preventívne pripraviť telefón na možnú krádež, a to rôznymi heslami a zabezpečeniami.

Pri príprave telefónu postupujte takto:

1. označte telefón – malý znak či nálepka na telefóne, ktorá bude na nenápadnom mieste, vám pomôže v prípade nálezu telefón identifikovať.

2. číslo IMEI – číslo potrebné na rozpoznanie smartfónu. Existuje viacero stránok, kde sa vďaka číslu IMEI dozviete informácie o vašom telefóne a taktiež si tam môžete overiť jeho pôvod.

3. vytvorenie zálohy – zálohovanie údajov a súborov je dobré nielen v prípade krádeže, ale aj keď meníte telefón.

4. aplikácia Device Manager – aplikácia pre telefóny s Androidom, ktorá vám ho pomôže lokalizovať v prípade krádeže, zablokovať na ňom údaje a dokonca ich aj odstrániť. V prípade, že máte iOS, nie je potrebné sťahovať túto aplikáciu, keďže je už automaticky v systéme program služby iCloud, „Nájsť môj iPhone“.

5. antivírusový program – programy ako Lookout, Avira Antivirus Security alebo Avast Mobile Security umožňujú diaľkové ovládanie zariadenia. Tieto aplikácie sa dajú v telefóne veľmi ľahko schovať, takže zlodej o nich nebude vedieť.

Puzdrá Overit' to!

Milan Jarko
Milan Jarko

Milovník nových technológií, už roky fascinovaný mobilnými zariadeniami. Vášnivý fanúšik gadgetov a tester GSM príslušenstva. Nedávno - recenzent elektronických zariadení a redaktor. Vo voľnom čase sa venuje drotárstvu a hrá na konzole. Na blogu etuo má na starosti riešeniu problémov, s ktorými sa dennodenne stretávajú používatelia smartfónov.

Please select one of each of the ratings above.