Telefón sťahuje peniaze z účtu – čo s tým?

Skontrolujete zostatok na svojom účte a zrazu sa ukáže, že máte oveľa menej finančných prostriedkov, ako by ste mali mať? Existuje niekoľko rôznych dôvodov tohto nevysvetliteľného zmiznutia peňazí z vášho účtu. Nikdy ho však netreba podceňovať, pretože neviete, aký veľký môže byť konečný účet od nechcenej služby alebo aplikácie. Čo by ste teda mali urobiť, aby ste problém vyriešili?

Kontaktujte svojho mobilného operátora

1. Telefón sťahuje peniaze z účtu – čo s tým?

Prvým krokom, ktorý by ste mali podniknúť, keď telefón z neznámych dôvodov berie peniaze z vášho účtu, je kontaktovať operátora mobilnej siete. Môžete skontrolovať podrobný stav účtu na webových stránkach operátora, osobne ísť do obchodného reťazca alebo zavolať na horúcu linku. Poradca by vám mal poskytnúť všetky informácie o účele, na ktorý boli prostriedky z vášho účtu vybrané. Môže sa napríklad ukázať, že ste už vyčerpali limit mobilných dát dostupných vo vašom predplatnom na dané obdobie a v súčasnosti využívate ďalšie platené dáta. To isté platí pre limit hovorov alebo textových správ.

Nechcené SMS správy

2. Telefón sťahuje peniaze z účtu – čo s tým?

Najbežnejším dôvodom, prečo si váš telefón sťahuje z účtu peniaze nad rámec, sú nevyžiadané textové správy. Bežne sa stáva, že nechtiac súhlasíte s prijímaním platených SMS, napríklad horoskopov, rôznych rád v láske alebo rôznych zvonení. Informácie o platbe za tieto služby sú zvyčajne písané „drobným písmom“ a niekedy ich cena postupom času narastá. Všetko, čo musíte urobiť, je uviesť vaše telefónne číslo na nedôveryhodnom webe alebo odpovedať na SMS z neznámeho čísla. Aj keď je suma účtovaná za jednu SMS nízka, príjem týchto správ každý deň alebo niekoľkokrát denne môže narásť na skutočne vysoké náklady.

Našťastie môžete všetky platené nechcené SMS správy deaktivovať. Najjednoduchší spôsob, ako to urobiť, je požiadať mobilného operátora, aby odstránil vaše číslo zo všetkých nechcených predplatných. Je to lepšie riešenie, ako rušiť ich samostatne, pretože si nikdy nemôžete byť stopercentne istí, či ste ich zrušili u všetkých podvodníkov.

Odinštalujte nedôveryhodné aplikácie

3. Telefón sťahuje peniaze z účtu – čo s tým?

Niektoré aplikácie môžu posielať platené SMS správy na vaše telefónne číslo bez vášho vedomia. Preto je také dôležité sťahovať aplikácie iba z dôveryhodných zdrojov: Google Play alebo App Store. Ak však máte podozrenie, že ste si do telefónu stiahli malvér, musíte zrušiť platené predplatné u mobilného operátora. Mali by ste tiež dodatočne obnoviť výrobné nastavenia vášho smartfónu. Až potom si budete celkom istí, že škodlivá aplikácia bola úplne odstránená z pamäte zariadenia. Bohužiaľ, musíte brať do úvahy aj to, že stratíte i ďalšie údaje na vašom smartfóne. Údaje si radšej nezálohujte, pretože aj tie môžu obsahovať malvér.

Ako zabrániť výberu peňazí z vášho telefónneho účtu?

Gigantický účet za telefón nepatrí k najpríjemnejším udalostiam v živote, preto je lepšie takýmto situáciám predchádzať. Rozhodne stojí za to, aby ste dodržiavali niekoľko pravidiel, ktoré znižujú riziko nežiaduceho predplatného platených správ, služieb a aplikácií:

• Pravidelne kontrolujte svoj zostatok na účte v telefóne.

• Nezadávajte svoje telefónne číslo na nezabezpečených webových stránkach.

• Neodpovedajte na textové správy z čísel, ktoré nepoznáte, napríklad na správy, ktoré vám hovoria, že ste vyhrali alebo sa zapojili do súťaže.

• Požiadajte svojho mobilného operátora o služby automatického blokovania externých poplatkov. Veľa dôveryhodných operátorov už ponúka takúto službu úplne zadarmo.

Puzdrá Overiť to!

Milan Jarko
Milan Jarko

Milovník nových technológií, už roky fascinovaný mobilnými zariadeniami. Vášnivý fanúšik gadgetov a tester GSM príslušenstva. Nedávno - recenzent elektronických zariadení a redaktor. Vo voľnom čase sa venuje drotárstvu a hrá na konzole. Na blogu etuo má na starosti riešeniu problémov, s ktorými sa dennodenne stretávajú používatelia smartfónov.

Please select one of each of the ratings above.