Pamäť RAM v telefóne - čo to je?

Pri výbere nového smartfónu by ste si mali všímať niekoľko jeho kľúčových parametrov. Dôležité sú, nielen dobré fotografické možnosti a rozlíšenie displeja, ale aj výpočtovo efektívny procesor a veľkosť pamäte RAM. Čo presne znamená pamäť RAM a prečo je jej veľkosť v mnohých prípadoch dôležitejšia ako interná pamäť štandardného smartfónu?

Čo znamená skratka RAM?

1. Pamäť RAM v telefóne - čo to je?

Za skratkou RAM sa skrýva anglický názov Random Access Memory, teda rýchla pamäť s priamym prístupom. Používa sa v stolných počítačoch, notebookoch, tabletoch aj v smartfónoch. Zodpovedá za rýchle spracovanie údajov pri vykonávaní konkrétnej výpočtovej operácie. Môže sa to týkať napr. rýchlejšieho chodu aplikácie v telefóne, či podpory práce procesora. Ten vďaka tejto pamäti, nemusí prehľadávať celú veľkokapacitnú pamäť, pretože RAM poskytuje dáta v tzv. cache.

Dôležité je, že RAM nie je to isté, čo interná pamäť. Neslúži na trvalé ukladanie akýchkoľvek súborov. Ukladá iba údaje o aktuálnych procesoch prebiehajúcich v rámci operačného systému. Pre príklad, môžeme uviesť, že pamäť RAM zostane po vypnutí konkrétnej aplikácie, okamžite očistená od informácií o tejto aplikácii.

Aká veľká je pamäť RAM v smartfóne?

Aktuálne sú na trhu dostupné smartfóny s 1, 6, 8 alebo aj 12 GB pamäťou RAM. Veľkosť RAM samozrejme výrazne ovplyvňuje cenu telefónu, no v niektorých prípadoch môže byť hodnota smartfónu podobná. Ak váhame s výberom konkrétneho modelu zariadenia práve kvôli jeho pamäti RAM, oplatí sa vedieť, aké sú minimálne veľkosti RAM pre pohodlné ovládanie zariadenia. Na smartfónoch s nízkou pamäťou RAM, je častejšie potrebné odstrániť nepotrebné aplikácie alebo zakázať tie, ktoré bežia na pozadí. Problémom môžu byť aj živé tapety alebo šetriče obrazovky.

1 GB RAM nie je veľa, no v niektorých prípadoch môže postačovať. Platí to napríklad vtedy, keď má smartfón slúžiť len na volanie alebo posielanie SMS. V takom prípade, však telefón vyžaduje neustále ľahké systémové prekrytie a obrazovku s nižším rozlíšením. Pri vyšších parametroch či množstve nainštalovaných aplikácií môže nízka pamäť RAM spôsobovať pomalý chod smartfónu a jeho časté zadrhávanie.

Ak má telefón displej zobrazujúci obraz vo Full HD kvalite, 2 GB RAM je úplné minimum. Ak plánujete používať telefón na hranie akýchkoľvek hier, vyberte si smartfón s minimálnou pamäťou RAM 3 GB. To je momentálne aj minimálna veľkosť RAM v nových telefónoch v nízkej cenovej hladine.

Pri herných smartfónoch alebo tých, ktoré majú využívať iné náročné aplikácie, ako je úprava videa či grafiky, platí, že čím vyššia pamäť RAM, tým lepšie. Pri pamäti RAM s veľkosťou od 4-6 GB je citeľne rýchlejšie a efektívnejšie spúšťanie aplikácií alebo otváranie nových kariet v prehliadači. Môžeme si dovoliť viac aplikácií bežiacich na pozadí, ku ktorým sa po prestávke v používaní ľahko vrátite. Najväčšiu RAM ponúkajú high-end telefóny. Pri nich môžeme počítať s 8 GB alebo aj 12 GB. Takéto parametre idú veľmi často ruka v ruke s najlepším procesorom, veľkou batériou a Full HD + displejom s obnovovacou frekvenciou 90 Hz alebo 120 Hz.

Puzdrá Overiť to!

Milan Jarko
Milan Jarko

Milovník nových technológií, už roky fascinovaný mobilnými zariadeniami. Vášnivý fanúšik gadgetov a tester GSM príslušenstva. Nedávno - recenzent elektronických zariadení a redaktor. Vo voľnom čase sa venuje drotárstvu a hrá na konzole. Na blogu etuo má na starosti riešeniu problémov, s ktorými sa dennodenne stretávajú používatelia smartfónov.

Please select one of each of the ratings above.