Na telefóne nefunguje klávesnica - čo s tým?

Nefunkčná klávesnica v telefóne nás pripravuje o prístup k väčšine funkcií zariadenia. Nemôžeme písať správy ani vyhľadávať informácie na webe. Tejto nepríjemnej skutočnosti môžu čeliť rovnako majitelia smartfónov s operačným systémom Android, ako aj majitelia iPhonov. Ako sa s ňou teda vysporiadať? Našťastie existujú overené spôsoby, ako vyriešiť tento problém.

Skontrolujte, či sa problém netýka klávesnice

Ešte predtým, ako pristúpite k radikálnejším krokom súvisiacim s poruchou klávesnice telefónu, uistite sa, že nejde len o znečistený displej. Nečistoty na povrchu displeja môžu niekedy spôsobiť jeho zníženú citlivosť na dotyk, čo môže mať za následok nefunkčnosť klávesnice. Podobne by ste sa mali najprv pokúsiť vypnúť všetky aplikácie. Príliš veľa otvorených okien alebo aplikácií bežiacich na pozadí môže systém preťažiť, čo vedie okrem iného aj k tomu, že nefunguje klávesnica. V prípade, že máte podozrenie, že ide o chybu v smartfóne, reštartujte ho. Stačí iba stlačiť vypínač telefónu a vybrať možnosť „Reštartovať“.

Ďalšou z príčin nefunkčnosti klávesnice telefónu môže byť, samozrejme, aj mechanické poškodenie smartfónu. Najčastejšie ide o poliatie tekutinou alebo následky pádu na zem. V tomto prípade je najlepšie vziať telefón do servisu, pretože sami si s tým nebudete vedieť poradiť.

Nefunkčná klávesnica na Androide

1. Na telefóne nefunguje klávesnica - čo s tým?

Existuje viacero dôvodov, prečo prestala fungovať klávesnica na smartfóne s Androidom. Práve preto poznáme niekoľko obľúbených metód, ktoré odporúčame vyskúšať na jej obnovenie.

• Reštart klávesnice – prejdite na nastavenia smartfónu a potom na položku „Správca aplikácií“. Medzi aplikáciami vyhľadajte aplikáciu zodpovednú za klávesnicu. V závislosti od konkrétneho výrobcu telefónu sa názvy klávesníc môžu líšiť. Napríklad smartfóny Samsung majú svoje špeciálne klávesnice. Podržte prst na aplikácii a zobrazte možnosť jej zámerného zastavenia. Zatvorte nastavenia a pokúste sa reštartovať klávesnicu, napríklad tým, že sa pokúsite niečo napísať.

• Vymazanie vyrovnávacej pamäte klávesnice – Osvedčeným spôsobom, ako obnoviť klávesnicu telefónu, je aj vymazanie vyrovnávacej pamäte v príslušnej aplikácii. Každá aplikácia má totiž vlastnú vyrovnávaciu pamäť, ktorá jej pomáha efektívne fungovať vždy, keď ju otvoríte.  Niekedy sa však stáva, že sa táto pamäť poškodí, obyčajne sa to stáva po aktualizácii aplikácie alebo po inštalácii aktualizácie pre systém Android.  Rovnako ako pri reštartovaní klávesnice, aj teraz prejdite cez „Správcu aplikácií“ na aplikáciu klávesnice. Podržte prst na aplikácii a vyberte možnosť „Vymazať vyrovnávaciu pamäť“. Potom môžete dodatočne vyčistiť vyrovnávaciu pamäť v aplikácii Slovník – ak ju máte. Následne odporúčame telefón znova reštartovať.

• Aktualizácia klávesnice – rovnako ako všetky aplikácie, aj tá, ktorá je zodpovedná za klávesnicu, si vyžaduje pravidelnú aktualizáciu. Z tohto dôvodu sa oplatí skontrolovať, či v obchode Google Play máte najnovšiu verziu vašej klávesnice. Tieto informácie nájdete na karte „Moje hry a aplikácie“ na Google Play po následnom výbere zo zoznamu „Aktualizácie“. Ak verzia klávesnice nie je aktuálna – aktualizáciu inicializujte manuálne. Okrem toho sa v nastaveniach smartfónov uistite, že máte najnovšiu verziu vášho operačného systému.

• Nová aplikácia klávesnice – ak žiadne z vyššie uvedených riešení nedosiahlo požadovaný výsledok, najlepšie bude stiahnuť novú alternatívnu klávesnicu. V službe

Google Play máte široký výber mnohých bezplatných klávesníc, ktoré môžete použiť. Po inštalácii zvolenej aplikácie sa vás smartfón opýta, či sa má stiahnutá klávesnica považovať za predvolenú, čo vy potvrdíte.

Ako opravíte klávesnicu na iPhone?

2. Na telefóne nefunguje klávesnica - čo s tým?

Problém s nefungujúcou klávesnicou sa môže vyskytnúť aj na iPhone. Dôvody sú zvyčajne podobné ako v prípade systému Android: zlyhanie aplikácie klávesnice alebo zložitejší problém týkajúci sa systému iOS. Ako sa s nimi môžete vysporiadať?

• Obnovte nastavenia klávesnice – prejdite k všeobecným nastaveniam zariadenia iPhonu a potom vyberte možnosť „Resetovať“. V novootvorenej ponuke použite funkciu „Obnoviť slovník klávesnice“. Ďalej postupujte podľa pokynov na displeji. Po resetovaní nastavení klávesnice zatvorte okno nastavení a skúste niečo napísať, napríklad do okna aplikácie Messenger.

• Odinštalujte problematickú aplikáciu – niekedy môže problémy s klávesnicou v iPhone spôsobiť aj chybná aplikácia. Dôležité je, že nemusí byť priamo spojená s klávesnicou, stačí, ak intenzívne preťažuje systém. Po odinštalovaní podozrivej aplikácie skontrolujte, či sa problém vyriešil. Ak áno, skúste ju znova nainštalovať. Ak sa situácia s nefunkčnou klávesnicou zopakuje, najlepšie bude rozlúčiť sa s chybnou aplikáciou natrvalo.

• Obnovte nastavenia systému – obnovenie výrobných nastavení iPhonu je obzvlášť radikálnym riešením, pretože spočíva v strate údajov uložených v pamäti zariadenia. Budete tiež musieť znova zadať všetky prihlasovacie údaje a heslá pre služby a aplikácie. Ak však máte kópiu údajov v účte iTunes – môžete ich ľahko načítať naspäť do pamäte telefónu. Pokiaľ chcete obnoviť výrobné nastavenia zariadenia iPhone, prejdite na všeobecné nastavenia zariadenia. Takéto vynulovanie si vyžaduje aj heslo telefónu.

• Zakážte problematické funkcie – funkcie „Jednoduchý prístup“, „Zoom“ a „Nerušiť počas jazdy“ uľahčujú každodennú prevádzku zariadenia iPhone. Niekedy však môžu spôsobiť problémy s klávesnicou. Preto ak na iPhone nefunguje klávesnica, skúste ich vypnúť. Túto možnosť nájdete vo všeobecných nastaveniach telefónu.

Puzdrá Overiť to!

Milan Jarko
Milan Jarko

Milovník nových technológií, už roky fascinovaný mobilnými zariadeniami. Vášnivý fanúšik gadgetov a tester GSM príslušenstva. Nedávno - recenzent elektronických zariadení a redaktor. Vo voľnom čase sa venuje drotárstvu a hrá na konzole. Na blogu etuo má na starosti riešeniu problémov, s ktorými sa dennodenne stretávajú používatelia smartfónov.

Please select one of each of the ratings above.