Kde je schránka v telefóne?

Schránka je súčasťou pamäti RAM a užitočným nástrojom, ktorý používame takmer každý deň. Umožňuje uložiť text a dáta do pamäti telefónu. Vďaka tomu môžeme rýchlo a jednoducho skopírovať akýkoľvek text z prehliadača alebo správy a vložiť ho do vybraného poľa. Ako nájsť schránku v telefóne? Kde je? Poradíme!

Ako skopírujem a vložím text?

1. Kde je schránka v telefóne?

Ak chcete skopírovať a vložiť text do vybraného okna, nepotrebujete vedieť, kde je schránka. Postupujte podľa nasledujúcich krokov:

1. Kliknutím a podržaním textu na obrazovke vyberte vybraný fragment,

2. Keď sú zobrazené indikátory, pretiahnutím vyberte text,

3. Vyberte možnosť „Kopírovať“,

4. Klepnite na pole, kam chcete vložiť text (napr. Adresný riadok, okno správy),

5. Vyberte možnosť „Vložiť“.

Ako nájdem schránku v telefóne?

Pokiaľ je však niekto zvedavý, ako sa dá dostať do schránky, dá sa to spraviť otvorením klávesnice telefónu. Ak to chcete uskutočniť, klepnite na textové pole. Potom na klávesnici Swiftkey kliknite na „+“ na ľavej strane a vyberte ikonu schránky (notebook). Do schránky SwiftKey sa dostanete takisto z Nastavení. Prejdite do Nastavenia >>Systém >> Jazyk a vstup >> Klávesnica SwiftKey >> Písanie >> Schránka.

Ak použijeme klávesnicu Gboard, je záležitosť takisto jednoduchá. Stačí klepnúť na textové pole a hneď sa vám na klávesnici zobrazí ikona notebooku.

Nevýhodou schránky na klávesnici je, že ukladá obsah len na krátku dobu. Gboard si napríklad pamätá iba posledných päť záznamov a Swiftkey iba jeden.

Zaujímavosti o Exchange Buffer

Alebo o zmienenej schránke, ktorá sa odbornejšie označuje týmto anglickým pojmom. A v súčasnosti ňou disponujú operačné systémy, či už tie v mobile alebo v PC. Táto schránka sa nachádza v RAM, teda v operačnej pamäti zariadenia, pričom v niektorých prípadoch neukladá iba texty. Prakticky totožným spôsobom môžeme vďake nej pracovať aj s obrázkami, resp. kopírovať ich.

Niektoré z aplikácií používajú svoju vlastnú schránku

Áno, presne tak. Dokážu si „vytvoriť“ svoj vlastný Exchange Buffer, čo umožňuje praktickú prácu s týmito aplikáciami či softvérom. Vravíme najmä o tých, ktoré vám umožňujú pracovať napríklad so zvukovými stopami alebo s editáciou videí. Vďaka tomu, že tieto aplikácie a programy majú svoj vlastný Exchange Buffer, prebiehajú požadované operácie v nich rýchlejšie.

Schránka ako súčasť (nielen) mobilných zariadení

Na základe spomenutej charakteristiky a princípu používania schránok vidíme, že sú v niektorých prípadoch veľmi dôležitou súčasťou stolných počítačov a operačných systémov Windows či Mac OS. Súčasné smartphony alebo oproti klasickým telefónom poskytujú takisto oveľa bohatšie možnosti, pracovné nástroje a aplikácie, v mnohých prípadoch plnia úlohu takého „vreckového počítača“ a napríklad také kopírovanie textov v mobile je dnes už samozrejmosť. Práve z tohto dôvodu sú schránky veľmi využiteľným nástrojom v chytrých telefónoch s operačným systémom Android alebo iOS.

• Skopírované dáta uložené v schránke sa po reštartovaní zariadenia zakaždým vymažú.

• Takisto budú vždy nahradené v prípade, ak spravíte novú kópiu, resp. ak skopírujete niečo nové, čím budú tieto dáta v schránke automaticky prepísané (nahradené).

Aplikácia na spravovanie histórie schránky v zariadeniach Android

K tomu, aby ste sa dostali k histórii dát uložených v schránke, môžete použiť aplikáciu. K tým najjednoduchším a najviac prehľadným sa radí napríklad Clipper Clipboard Manager, ktorá umožňuje prístup k histórii a jej vymazanie.

• Aplikácia je dostupná v Google Play.

Dajú sa vymazať dáta v schránke v Androide aj inak?

Na vymazanie uložených textových údajov v Exchange Buffer stačí, ak otvoríme nejaký ľubovoľný textový program, prstom v ňom klepneme na prázdne miesto bez textu a následne by sa v pravom hornom rohu mala zobraziť možnosť „Schránka“. Ak sa tak stalo, vyberieme túto možnosť a následne zvolíme „Odstrániť všetko“.

Vhodná aplikácia na spravovanie schránky v iPhone

Pre používateľov zariadení Apple, ktorí chcú nájsť a spravovať schránku zariadenia, je vhodné na pomoc s týmto úkonom využiť univerzálnu aplikáciu, a to konkrétne „Clip+“. Univerzálnu preto, že pracuje s najrôznejšími médiami, ale aj s odkazmi a trasami. Vďaka tejto aplikácii dokážete prehľadne spravovať to, čo ste skopírovali a je výhodou, že Clip+ takisto automaticky rozpozná, o aký druh dát sa jedná. ´

Kopírovanie a vkladanie dát medzi viacerými zariadeniami Apple

Skutočne univerzálne vlastnosti má IOS pre svojich užívateľov hlavne v možnosti kopírovať údaj z jedného zariadenia Apple a vložiť tento skopírovaný údaj do iného Apple zariadenia. K tomuto úkonu je ale potrebný minimálne operačný systém iOS verzia 10 (a vyššia) a vytvorený účet v iCloud. Účet je dôležitý z dôvodu prihlásenia sa do svojich zariadení. Následne už môžete jednoducho zdieľať údaje a skopírovať požadované dáta či údaje z jedného zariadenia a potom ich vkladať do priestorov druhého zariadenia.

Teraz už viete, aký význam má schránka pre váš smartphone. Vďaka nej prebiehajú operácie a rôzne úkony praktickejším a rýchlejším spôsobom. A s týmto faktorom je následne vhodné pracovať a využívať ho k svojej spokojnosti, aby sa vám s vašim zariadením pracovalo čo najdokonalejšie.

Dúfame, že sa vám vďaka našim pokynom podarilo skopírovať a vložiť text do nového textového poľa a nájsť schránku v telefóne. Pokiaľ sa chcete dozvedieť, ako zmeniť klávesnicu na telefóne, prejdite na náš posledný príspevok v blogu (Ako zmeniť klávesnicu na telefóne?- Android).

Puzdrá Overiť to!

Milan Jarko
Milan Jarko

Milovník nových technológií, už roky fascinovaný mobilnými zariadeniami. Vášnivý fanúšik gadgetov a tester GSM príslušenstva. Nedávno - recenzent elektronických zariadení a redaktor. Vo voľnom čase sa venuje drotárstvu a hrá na konzole. Na blogu etuo má na starosti riešeniu problémov, s ktorými sa dennodenne stretávajú používatelia smartfónov.

Please select one of each of the ratings above.