Gyroskop v telefóne - čo to je a na čo je?

Moderné smartphony majú vo svojom vybavení veľa senzorov, čo výrazne uľahčuje používanie zariadení. Jedným z takýchto prvkov je gyroskop, ktorý používatelia často podceňujú a pri výbere smartfónu prehliadajú. Čo je to a na čo je dobrý gyroskop v telefóne?

Čo je to gyroskop?

Gyroskop v telefóne

Gyroskop je zariadenie, ktoré meria polohu smartphonu v priestore pomocou špeciálnych senzorov. Prvok sa skladá z mikroskopických dosiek, ktoré vibrujú pri zmene tlaku. Zmeny polohy zariadenia aktivujú senzory, ktoré prenášajú informácie do aplikácie a spúšťajú zodpovedajúci efekt.

Na čo slúži gyroskop vo smartphonu?

gyroskop vo smartphonu

Gyroskop vykonáva v telefóne niekoľko dôležitých funkcií, ktoré používame každý deň, bez toho aby sme si to uvedomovali. Vďaka senzoru je mimo iného možné automaticky meniť orientáciu fotografií v galérii, ktorá sa odohráva v reakcii na pohyb smartphonu. Gyroskopy sú tiež používané vývojári hier a aplikácií, pretože mnoho programov pracuje na základe orientácie zariadenia. Vďaka popularizácii technológie VR našiel gyroskop tiež uplatnenie vo virtuálnej realite. Funkcia tohto senzora je zakotvená vo všetkých typoch Google VR.

Gyroskop v telefóne - čo to je a na čo je - hry

* Obrázok hry pochádza z www.pokemon.com

Vďaka senzorom sníma gyroskop naše pohyby hlavou, takže sa obraz plynule mení pred našimi očami. Gyroskopy sú tiež užitočné pri prezeraní fotografií.

Puzdrá Overit' to!

Milan Jarko
Milan Jarko

Milovník nových technológií, už roky fascinovaný mobilnými zariadeniami. Vášnivý fanúšik gadgetov a tester GSM príslušenstva. Nedávno - recenzent elektronických zariadení a redaktor. Vo voľnom čase sa venuje drotárstvu a hrá na konzole. Na blogu etuo má na starosti riešeniu problémov, s ktorými sa dennodenne stretávajú používatelia smartfónov.

Please select one of each of the ratings above.