Čo robiť, keď sa telefón nabíja, len ak je vypnutý?

Poznáte to, keď pripojíte telefón na nabíjačku a nič sa nestane? Dokonca jediným spôsobom, ako dobiť batériu, je pripojiť nabíjačku a potom úplne vypnúť zariadenie? Tento problém sa najčastejšie vyskytuje vtedy, keď chcete telefón nabiť pripojením k napájaciemu zdroju prostredníctvom iného elektronického zariadenia, napríklad stolného počítača, notebooku alebo powerbanky. Nemajte obavy, takýto problém s nabíjaním telefónu nemusí byť hneď následkom výrobnej chyby alebo poškodenia telefónu. V skutočnosti môže byť na príčine niekoľko faktov, ktoré by ste mali postupne skontrolovať.

Reštartujte zariadenie

1. Čo robiť, keď sa telefón nabíja, len ak je vypnutý?

Problémy s načítaním môžu byť niekedy spôsobené banálnym zlyhaním operačného systému. Z tohto dôvodu by prvým krokom po zistení problémov s nabíjaním malo byť úplné vypnutie telefónu a následné počkanie asi 15 sekúnd. Potom telefón znova zapnite a skontrolujte, či sa vám problém podarilo odstrániť.

Skontrolujte nastavenia

2. Čo robiť, keď sa telefón nabíja, len ak je vypnutý?

Ak sa pokúšate nabiť telefón cez laptop, veľmi často sa môže stať, že problém pri nabíjaní spôsobí práve automaticky zvolený režim USB. To znamená napríklad použitie dátového pripojenia. V takomto prípade odporúčame ísť do Nastavení a zmeniť režim nastavenia USB na Iba na nabíjanie.

Vypnite nepotrebné funkcie

3. Čo robiť, keď sa telefón nabíja, len ak je vypnutý?

Váš telefón sa nemusí nabíjať aj preto, že pravidelne spotrebúva priveľa energie prostredníctvom náročných funkcií. Toto vám okrem iného naznačí aj teplota zariadenia, ktorá je príliš vysoká (pozrite tiež: prečo sa telefón zahrieva)? Z tohto dôvodu pred nabíjaním vypnite lokalizáciu GPS a Bluetooth pripojenie. Odporúčame, aby ste zariadenie počas nabíjania nepoužívali, najmä nie na hranie hier, nenechávali bežať aplikácie náročné na spotrebu energie ani nesledovali filmy.

Skontrolujte USB kábel

4. Čo robiť, keď sa telefón nabíja, len ak je vypnutý?

Najprv sa uistite, že použitý USB kábel nevykazuje žiadne známky poškodenia, ktoré by mohlo rušiť nabíjanie. Ak si to chcete overiť, najlepšie bude, ak telefón skúsite nabiť iným zodpovedajúcim USB káblom. Pokiaľ chcete telefón nabiť pripojením k inému zariadeniu, použite najkratší medený USB kábel. Krátky kábel totiž v kratšom čase prinesie oveľa viac energie.

Skontrolujte otvor na nabíjanie telefónu

5. Čo robiť, keď sa telefón nabíja, len ak je vypnutý?

Dokonca i poškodenie alebo znečistenie otvoru na nabíjanie telefónu môže byť zodpovedné za problémy so správnym nabíjaním telefónu. Preto sa oplatí pravidelne ho kontrolovať a v prípade potreby problém odstrániť. Ak napríklad zistíte, že sa v nabíjacej zásuvke nahromadil prach alebo iná špina, skúste ju opatrne vyčistiť. Môžete pri tom použiť jemnú pinzetu.

Skontrolujte USB port na zariadení, ku ktorému pripojíte telefón

Znečistenie, ktoré znemožňuje správne nabíjanie, môže byť spôsobené aj USB portom vášho notebooku, stolného počítača alebo powerbanky. Skontrolujte, či port nie je zanesený prachom alebo nečistotami.

Iné spôsoby

Ak žiadny z vyššie uvedených tipov nepomôže, pravdepodobne budete musieť dať svoj telefón opraviť, prípadne si naň môžete uplatniť reklamáciu, pokiaľ je ešte stále v záručnej lehote. Posledná možnosť predtým, ako sa rozhodnete pre servis svojho zariadenia, môže byť ešte obnovenie výrobných nastavení telefónu. 

Puzdrá ověřit to!

Milan Jarko
Milan Jarko

Milovník nových technológií, už roky fascinovaný mobilnými zariadeniami. Vášnivý fanúšik gadgetov a tester GSM príslušenstva. Nedávno - recenzent elektronických zariadení a redaktor. Vo voľnom čase sa venuje drotárstvu a hrá na konzole. Na blogu etuo má na starosti riešeniu problémov, s ktorými sa dennodenne stretávajú používatelia smartfónov.

Please select one of each of the ratings above.