Čo robiť, ak vám prestane fungovať GPS v mobile

Niekedy sa stane, že vás telefón jednoducho nevie nájsť, kde sa nachádza, alebo ukazuje nesprávnu polohu. Ak zistíte, že vám v mobilnom telefóne prestala fungovať GPS lokalizácia, môže to byť veľký problém nielen pre používanie máp, ale aj niektorých aplikácií. Je niekoľko trikov, ktoré môžete skúsiť predtým, než dáte váš mobil do servisu.

Krok č. 1: Obnoviť GPS

GPS v mobile

Ide o najjednoduchší a najrýchlejší spôsob. Pre reštart GPS jednoducho na domovskej obrazovke potiahnite prstom nadol, čím otvoríte ovládací panel. Nájdite a vypnite ikonku “Lokalizácia”, počkajte asi 5 sekúnd a znova ju zapnite. Potom skontrolujte, či je problém vyriešený.

Krok č. 2: Vypnite a zapnite letový režim telefónu

Problémy s GPS je občas možné riešiť aj zapnutím a vypnutím letového režimu. Nájdete ho v tom istom paneli, ktorý je popísaný v kroku č. 1. Zapnite ikonku “Letový režim” a počkajte 15 - 20 sekúnd predtým, než ju deaktivujete.

Krok č. 3: Odstránte kryt vášho mobilného telefónu

Niekedy, najmä pri používaní lacných výrobkov z nekvalitného materiálu, môže byť práve kryt prekážkov pre fungovanie GPS. Vyberte váš smartfón z ochranného obalu a skontrolujte, či navigácia funguje správne. Ak funguje správne, oplatí sa vám investovať do kvalitnejšieho krytu, ktorý nebude obmedzovať vaše GPS.

Krok č. 4: Vypnite režim šetrenia baterky

Niektoré funkcie telefónu, vrátane GPS alebo Wi-fi, môžu byť zablokované vďaka zapnutému režimu šetrenia baterky. Tento režim skontrolujete v nastaveniach telefónu, v zložke “Baterka” - tam stačí vypnúť “Režim šetrenia baterky” a potom skontrolovať, či je funkcia GPS obnovená.

Krok č. 5: Upravte nastavenia vašej GPS

navigácia v mobile

Skontrolujte aj nastavenia GPS vo vašom telefóne. V nastaveniach telefónu nájdite sekciu “Bezpečnosť a súkromie”, podsekciu “Prístup k informáciám o polohe” a keď zvolíte “Používať GPS, Wi-fi a mobilné siete*”, môžete nastaviť, aby váš mobil ukazoval svoju polohu čo najpresnejšie. Keď nastavíte vašu GPS, skontrolujte, či problém ďalej pretrváva.

*Názov tohto nastavenia sa líši pri rôznych smartfónoch od rôznych výrobcov.

Krok č. 6: Aktualizujte Google Maps

Je možné, že vaša GPS je nastavená správne a správne aj funguje, ale nesprávne zobrazená poloha je spôsobená zastaralou verziou aplikácie s mapami (najčastejšie Google Maps). Aplikáciu aktualizujete v Play Store - tam nájdete v bočnom menu sekciu “Moje hry a aplikácie”. Pri Google Maps alebo inej aplikácii s mapami zvoľte “Aktualizovať”.

Krok č. 7: Vymažte cache v aplikácii, ktorú používate na navigáciu

gps na telefóne

Nesprávne zobrazená poloha telefónu môže byť spôsobená aj zahltením cache v Google Maps či podobnej appke s mapami. Skúste v nastaveniach telefónu nájsť sekciu “Aplikácie a upozornenia”, podsekciu “aplikácie” a rozkliknite v zozname nainštalovaných programov Google Maps či vašu aplikáciu s mapami. Zvoľte “Pamäť -> Vyčistiť dáta” a skontrolujte, či navigácia funguje správne.

Puzdrá Overit' to!

Milan Jarko
Milan Jarko

Milovník nových technológií, už roky fascinovaný mobilnými zariadeniami. Vášnivý fanúšik gadgetov a tester GSM príslušenstva. Nedávno - recenzent elektronických zariadení a redaktor. Vo voľnom čase sa venuje drotárstvu a hrá na konzole. Na blogu etuo má na starosti riešeniu problémov, s ktorými sa dennodenne stretávajú používatelia smartfónov.

Please select one of each of the ratings above.