Čo robiť, ak kliknete na podozrivý odkaz v telefóne?

Odkazy infikované vírusmi sú nám podsúvané stále inteligentnejším spôsobom, pričom tieto súbory predstavujú výrazné riziko pre vaše zariadenie, už po otvorení. Niekedy sa, môže jednať podozrivý odkaz v e-maily, Messengeri alebo WhatsAppe alebo aj o podozrivý odkaz na Facebooku. Keď si uvedomíte, že ste sa stali obeťou podvodu, musíte konať pomerne rýchlo. Je potrebné vedieť, aké kroky je potrebné vykonať, aby ste sa zbavili potenciálneho vírusu.

Aké veľké je riziko kliknutia na podozrivý odkaz?

1. Čo robiť, ak kliknete na podozrivý odkaz v telefóne?

Odkazy na škodlivé stránky sú jednou z najbežnejších metód phishingu používaných na oklamanie používateľov, čoho cieľom je získať od používateľa osobné informácie. Kliknutím na podozrivý odkaz môžete nevedomky prezradiť napr. vaše heslá, čísla kreditných kariet alebo prihlasovacie údaje k bankovým účtom. A čo viac, napriek zdanlivo väčšej bezpečnosti v prípade problému, akým je podozrivý odkaz, sa môže infikovať aj váš iPhone.

Podozrivé odkazy presmerujú používateľa na falošné webové stránky, ktoré sa podobajú na webové stránky bánk alebo iných organizácií, ktoré napríklad ponúkajú platobné služby, kuriérske služby alebo prístup na internet. Na nebezpečenstvo, by Vás mala upozornič, už správa so žiadosťou o zverejnenie osobných údajov. Dôveryhodné organizácie nikdy nekladú na svojich klientov takéto požiadavky. Podozrivé zdroje tiež nepoužívajú šifrovanú verziu protokolu HTTP. Preto, ak sa aj stane, že v telefóne otvoríme potenciálne nebezpečný odkaz, za žiadnych okolností na webovú stránku nezadávajte svoje dôverné údaje. Na zobrazenie obsahu dostupného na webovej stránke, nikdy nepoužívajte metódu prihlásenia cez Facebook.

Horší scenár kliknutia na podozrivý odkaz vo vašom zariadení je ten, že váš smartfón automaticky stiahol škodlivý softvér. Možno si to ani neuvedomujete, ale program bol v takomto prípade nainštalovaný v zariadení. Od takej chvíle, môžu byť dôverné informácie zachytávane bez vášho vedomia, čo často vedie ku krádeži finančných prostriedkov, poškodeniu súborov v telefóne alebo jednoducho k ďalšiemu šíreniu vírusu. Čo robiť, aby sa to nestalo?

Čo je potrebné spraviť po kliknutí na podozrivý odkaz v telefóne?

Prvým krokom po zistení, že ste na svojom telefóne klikli na podozrivý odkaz, je úplné vypnutie mobilných dát a sieti WI-FI na vašom zariadení. Platí to pre Wi-Fi aj pre mobilné dáta. Týmto spôsobom môžeme výrazne znížiť riziko sťahovania škodlivého softvéru do nášho zariadenia, ako aj do iných zariadení pripojených k rovnakej sieti Wi-Fi. Najbezpečnejším krokom je zapnutie letadlového režimu na telefóne. Týmto spôsobom dodatočne odrežeme možnosť škodlivého softvéru poslať v našom mene podozrivú SMS, ľuďom zo zoznamu kontaktov v našom telefóne.

Kontrola bankového účtu

Ak sa pomocou telefónu prihlasujeme do bankových aplikácií, oplatí sa overiť si z iného zariadenia, či nám z bankového účtu neboli stiahnuté finančné prostriedky. Ak zaznamenáte akékoľvek zvláštne operácie, mali by ste situáciu okamžite nahlásiť svojej banke, ktorá prijme príslušné opatrenia na zabezpečenie vášho účtu. Je takmer isté, že to bude mať za následok zablokovanie existujúcej karty ako aj nutnosť výroby novej debetnej, či kreditnej karty. V prípade potreby bude o situácii informovaná polícia.

Zálohovanie dát

Existujú však aj vírusy, ktoré po nainštalovaní do zariadenia zablokujú prístup k rôznym typom aplikácií, k fotkám, ako aj k iným dátam, ktoré používame na dennej báze. Za odblokovanie ich používania, môžu vlastníci škodlivých programov požadovať finančné kompenzácie. Často sa však stáva, že vírus nenávratne vymaže obsah vnútornej pamäte telefónu. Preto sa po kliknutí na podozrivý odkaz oplatí, čo najskôr vytvoriť zálohu vašich dát. Kým si v telefóne nezapnete internet, najlepšie je na tento účel použiť pamäťovú kartu, USB alebo externý disk.

Zmena prihlasovacích údajov v aplikáciách

Po použití dôveryhodného zariadenia by ste mali zmeniť prihlasovacie údaje pre aplikácie, ktoré mohli byť vystavené útoku v dôsledku kliknutia na podozrivý odkaz. Určite sa oplatí sa zmeniť heslá na vaše sociálne siete, e-maily alebo aj bankové účty. Vždy, pokiaľ je to možné a aplikácie takúto možnosť poskytujú, by sme mali povoliť dvojfázové overovanie, napríklad pomocou telefónneho čísla. Ak máte zadané číslo karty na podozrivom webe, musíte ju okamžite zablokovať a požiadať o vydanie novej karty v svojej banke.

Skenovanie vášho smartfónu na prítomnosť vírusov

Po vykonaní vyššie uvedených krokov je potrebné pripojiť potenciálne infikovaný telefón k internetovej sieti. Ak, nie ste príliš zbehlí v nových technológiách, môžete svoj smartfón odniesť k špecialistovi do servisu, ktorý vaše zariadenie overí na prítomnosť škodlivého softvéru. Mali by ste na tento účel starostlivo vybrať kompetentnú osobu, ktorá má dobré recenzie svojej práce. Ak viete, ako na to, môžete si antivírus stiahnuť zo zabezpečeného zdroja, odporúčame programy ako Avast, AVG alebo Kaspersky z obchodu Google Play. Mnoho bezplatných aplikácií vám umožňuje skenovať obsah vášho smartfónu a vylúčiť tak prítomnosť škodlivého softvéru. Môžete si samozrejme kúpiť doplnkové služby, ktoré zvyšujú bezpečnosť používania telefón, odporúčame napr. firewall.

Obnovenie výrobných nastavení

Ak vírus nie je možné odstrániť pomocou antivírusu alebo chcete mať 100% záruku, že sa zbavíte škodlivého softvéru, dobrou metódou je obnovenie výrobných nastavení telefónu. Je to radikálna možnosť, pretože zo zariadenia, takýmto spôsobom odstránite všetky uložené údaje a ponecháte len výrobne nastavenia a aplikácie. Preto sa vopred oplatí uistiť sa, že sme si urobili zálohu spomínaných súborov, napr. fotografií alebo videí. Ak si zálohy robíte pravidelne, po obnovení výrobných nastavení môžete dodatočne obnoviť kópiu údajov z dátumu pred kliknutím na podozrivý odkaz.

Opatrnosť je nadovšetko

V budúcnosti je lepšie vyhnúť sa situáciám, ktoré vás vystavujú riziku, že sa stanete obeťou podobného útoku. Pred otvorením podozrivých odkazov sa oplatí byť veľmi opatrný. Ak je odosielateľ odkazu dôveryhodný, určite sa pokúsi vás kontaktovať, napríklad telefonicky alebo emailom. Podozrivé správy je najlepšie okamžite vymazať, aby ste na ne neskôr náhodou neklikli, čo by malo opätovne, už vyššie spomínané dôsledky. V žiadnom prípade by ste nemali otvárať odkazy odoslané ľuďmi, ktorých nepoznáte. Mali by ste byť opatrní aj pri otváraní odkazov odoslaných priateľmi, ktorých poznáte, pretože ich účty mohli byť tiež napadnuté. Za žiadnych okolností by ste nemali zdieľať vaše dôverné osobné informácie prostredníctvom nezabezpečených webových stránok.

Puzdrá overiť to!

Milan Jarko
Milan Jarko

Milovník nových technológií, už roky fascinovaný mobilnými zariadeniami. Vášnivý fanúšik gadgetov a tester GSM príslušenstva. Nedávno - recenzent elektronických zariadení a redaktor. Vo voľnom čase sa venuje drotárstvu a hrá na konzole. Na blogu etuo má na starosti riešeniu problémov, s ktorými sa dennodenne stretávajú používatelia smartfónov.

Please select one of each of the ratings above.