Ako robiť fotky typu „flatlay“?

Ploché fotografovanie je zachytávanie momentov z vtáčej perspektívy. Fotky tohto typu sa stali populárnymi najmä na Instagrame, kde poskytujú príležitosť ukázať produkt alebo čokoľvek, čo vám napadne, v spoločnosti zaujímavých doplnkov a vyzdvihnúť tak krásu samotnej scenérie. Aromatická káva obklopená veľkým vlneným svetrom alebo zaujímavá kniha na pozadí masívneho dreveného stola s vázou voňavej levandule? Asi viete, o čom hovoríme, však? A to sú len niektoré z najbežnejších „tém“. Tento typ fotografie životného štýlu býva často používaný na to, aby ľudia ukázali ich bežný život z inej perspektívy. Chcete patriť medzi nich? Nasledujte nášho sprievodcu, ktorý vám ukáže návod na dokonalú instagramovú flatlay fotografiu.

I. Vybavenie

Ploché fotografie môžete snímať pomocou profesionálnej zrkadlovky, praktickej zrkadlovej kamery a mobilného telefónu.

Na účely tohto článku sme použili fotoaparát SLR aj smartfón. Telefón sa zdá byť ešte lepší, pretože sa ľahšie ovláda a jeho hmotnosť tiež nie je prekážkou. V prípade fotoaparátu vám poslúži veľký statív. Nižšie vidíte rozdiely, však nie sú až také markantné? Ak sa postaráte o dobré osvetlenie a následné spracovanie, určite bude váš telefón skvelým pomocníkom.

II. Miesto = osvetlenie

Ako robiť fotky typu „flatlay“? - obrazky

Je veľmi dôležité, kde chcete fotografiu nasnímať. Pokiaľ nemáte profesionálne fotografické štúdio, je dobré používať prírodný zdroj sveta, najjednoduchšie je ísť do blízkosti okien a balkónových dverí. Na zamračené dni sa oplatí zadovážiť si malú odrazovú dosku, niekedy dokáže doslova zázraky! Neodporúčame umelé osvetlenie, vytvára príliš veľa tieňov a skresľuje prirodzené farby fotografovaných objektov.

III. Rekvizity a pozadie

Ako robiť fotky typu „flatlay“? flatlay obrazky

Zaujímavá plochá fotografia bez rekvizít? Zabudnite! Kvety, chlpaté vankúše, krásne poháre, rôzne pútavé drobnosti, ktoré podčiarknu fotku, máte doma aj vy. Rozhliadnite sa po byte, prehľadajte podkrovie a nájdite krásne porcelánové alebo farebné šatky a šály.Pozadím fotografie môže byť zaujímavý vzor podlahy, mramorové obkladačky alebo kamenné parapety. Zo šatníka sa oplatí vybrať bielu posteľnú bielizeň a rôzne svetlé prikrývky.

Dbajte však na to, aby ste to s doplnkami neprehnali, je ľahké mať na obrázku chaos. Vždy však myslite na svetlé pozadie, ktoré je skvelé aj v situáciách, kedy nemáte veľký prístup k dennému svetlu.

IV. Fotografovaný objekt

Ako robiť fotky typu „flatlay“? flatlay

Flatlay fotografovanie si vyžaduje trochu premýšľania. Zvážte samotnú tému fotografie a rozmiestnenie jednotlivých objektov. Najlepšie je dodržať základné princípy kompozície (oplatí sa zapnúť mriežku) a hlavný objekt umiestniť do stredu rámu. Skúšajte, kým výsledok nie je presne podľa vašich predstáv.

IV. Postprodukcia

Ako robiť fotky typu „flatlay“? obrazky z telefonu

Fotografie je možné upravovať a vylepšovať v programoch, ako napr. Photoshop alebo Lightroom. Ak nemáte prístup k takýmto pokročilým nástrojom, stojí za to stiahnuť si do telefónu aplikáciu, ktorá vám s fotkami pomôže (Preštudujte si náš článok: Bezplatné aplikácie na spracovanie obrázkov). Aj samotný Instagram zvládne rýchlo upraviť fotografiu – dokážete jej pridať jas, ostrosť, kontrast alebo zvýšiť sýtosť farieb.

Zhrnieme to, v každej oblasti fotografie, bez ohľadu na objekt alebo typ, hrá svetlo najdôležitejšiu úlohu. Čo sa týka flatlay fotografie, dôležitá je aj inšpirácia. Čím viac pozorujete, tým viac myšlienok a ideí vám napadne. Pri najbližšej príležitosti vám ukážeme naše obľúbené zdroje inšpirácie a najzaujímavejšie profily na Instagrame.

Huse telefoane Vezi modelele

Milan Jarko
Milan Jarko

Milovník nových technológií, už roky fascinovaný mobilnými zariadeniami. Vášnivý fanúšik gadgetov a tester GSM príslušenstva. Nedávno - recenzent elektronických zariadení a redaktor. Vo voľnom čase sa venuje drotárstvu a hrá na konzole. Na blogu etuo má na starosti riešeniu problémov, s ktorými sa dennodenne stretávajú používatelia smartfónov.

Please select one of each of the ratings above.