Ako odstrániť vírus z telefónu?

Ak vlastníte mobilný telefón, mali by ste sa mať stále na pozore. Prečo? Váš smartfón môže kedykoľvek napadnúť nebezpečný vírus. Ten vás môže sledovať, zničiť vaše zariadenie, alebo vám vymazať všetky aplikácie a dokumenty, ktoré ste v telefóne mali. Nielen počítač, ale aj telefón ohrozujú vírusy. Na rozdiel od počítača ho však obvykle nechránime, čo môže znamenať po čase jeho koniec. Vedeli ste, že škodlivá má byť každá desiata aplikácia? Skôr ako váš telefón napadne vírus, urobte opatrenia, no ak je už váš telefón napadnutý, musíte podniknúť okamžité kroky.

Nepodceňujte riziká, číhajú na každom kroku!

telefóny

Dnes už ani obyčajné telefóny nie sú v bezpečí, snažia sa do nich dostať hackeri a podvodníci. Prečo sú pre nich také atraktívne? Dôvod je jasný. Prostredníctvom telefónu robíme platby, píšeme e-maily, kontrolujeme bankové účty a vo veľkom komunikujeme s mnohými ľuďmi. Mobilné vírusy môžu tieto konverzácie zaznamenávať, stiahnuť vám do telefónu ďalší malware, ponúkať vám cielenú reklamu a tiež sú schopné presmerovať vás na nebezpečné internetové stránky.

Žiaden antivírusový program ako v prípade počítača, váš telefón nechráni. Bez antivírusu však nemáte žiadnu šancu všimnúť si, že bol váš prístroj infikovaný. Preto, rovnako ako počítač, by mal byť aj mobilný telefón alebo tablet chránený špeciálnym bezpečnostným softvérom, ktorý bude mať všetky hrozby neustále pod palcom.

Čo robiť, keď váš telefón napadne vírus?

logo android

Ako postupovať, keď už nebezpečný vírus zaúradoval? Dá sa táto situácia nejak napraviť? Ak máte podozrenie, že bol váš telefón napadnutý vírusom, najprv ho starostlivo skontrolujte. Ku kontrole môžete využiť špeciálny program zostavený na tieto účely. Ten dokáže odhaliť škodlivé súbory a ich súčasti, a tieto podozrivé zložky okamžite zablokuje alebo odstráni. Túto „očistu“ je najlepšie robiť v núdzovom režime. Ako sa do neho dostanete? Je to jednoduché. Telefón vypnite a opäť zapnite. Pri zapínaní vás telefón požiada o PIN, alebo vám ponúkne možnosť Núdzový režim. Môžete sa pustiť do boja!

Všetky vírusy je potrebné odstrániť

telefónnych aplikácií

Niekedy však špeciálny program nemusíte potrebovať, najmä ak odhalíte pôvodcu vírusu. Ak problémy s telefónom začnú po nainštalovaní podozrivej aplikácie, neváhajte a odinštalujte ju. Ak je však aj po odstránení aplikácie telefón neustále spomalený, nefunguje správne alebo sa samovoľne vypína a zapína, je potrebné navštíviť mobilný servis. Ak si myslíte, že vám pomôže odstránenie všetkých aplikácií, nie je to dobrý nápad, mohli by ste týmto spôsobom odstrániť aj užitočné súbory.

Neberte vírus na ľahkú váhu

logo avast

Čo všetko vám hrozí, keď sa vírusu nezbavíte? Môžete prísť o svoje peniaze, môžete byť neustále pod drobnohľadom, prísť o svoje heslá k dôležitým aplikáciám, rovnako tak o všetky uložené súbory. Mobilný vírus by ste nemali brať na ľahkú váhu. Niekedy môže celá situácia vyústiť k návratu do továrenského nastavenia. Výsledok? Prídete o všetky uložené súbory, aplikácie, nastavenia, jednoducho o všetko. Chráňte svoj mobil už od prvého dňa! Stačí jedna neoficiálna, neoverená aplikácia a vírus je u vás. Čo robiť, aby ste sa mu vyhli? Nainštalujte si kvalitný antivírus a nemusíte sa viac o nič strachovať.

Puzdrá Overit' to!

Milan Jarko
Milan Jarko

Milovník nových technológií, už roky fascinovaný mobilnými zariadeniami. Vášnivý fanúšik gadgetov a tester GSM príslušenstva. Nedávno - recenzent elektronických zariadení a redaktor. Vo voľnom čase sa venuje drotárstvu a hrá na konzole. Na blogu etuo má na starosti riešeniu problémov, s ktorými sa dennodenne stretávajú používatelia smartfónov.

Please select one of each of the ratings above.