Ako odomknúť telefón prostredníctvom účtu Google?

Aj keď sa to zdá nepravdepodobné, veľa používateľov smartfónov s Androidom často zabúda svoje heslá na odomknutie displeja. Práve pre nich bol preto navrhnutý cenný nástroj, Správca zariadenia Android. Vďaka nemu bolo až donedávna možné odomknúť smartfón cez Google účet.

Ako používať Správcu zariadenia Android?

1. Ako odomknúť telefón prostredníctvom účtu Google?

V súčasnosti takmer každý používa na svojom telefóne zámok obrazovky. Môže to byť číselný kód alebo kód vo forme vzoru. Čoraz viac ľudí sa dokonca rozhodne odomykať svoj telefón čítačkou odtlačku prstov alebo dokonca záznamníkom tváre. Týmto spôsobom chránite údaje vo svojom telefóne pred neoprávnenými osobami. Vďaka tomu aj v prípade, že telefón stratíte alebo ho niekto ukradne, nemusíte mať strach, že sa vaše súkromné ​​fotografie, správy alebo heslá pre dôverné aplikácie dostanú do nesprávnych rúk.

Niekedy sa však môže stať, že svoje heslo jednoducho zabudnete. Najčastejšie sa to stáva po čerstvej zmene starého hesla na nové. Problémy s prihlásením sa môžu objaviť aj v prípade, že bola poškodená čítačka odtlačku prstov. V takejto situácii nie ste schopní váš smartfón odomknúť, preto by ste mali na bezpečné odomknutie telefónu prostredníctvom svojho účtu Google použiť aplikáciu Správca zariadenia Android.

Ak chcete používať Správcu zariadenia Android, musíte byť prihlásení do rovnakého Google účtu, aký používate vo svojom smartfóne. Aktivácia Správcu zariadenia Android je pomerne jednoduchá úloha. Všetko, čo musíte urobiť, je stiahnuť aplikáciu z Obchodu Google Play a synchronizovať ju s použitou e-mailovou adresou. Po povolení bude aplikácia zobrazovať všetky zariadenia, ktoré boli synchronizované s vaším účtom Google. Ak majú zároveň zapnutú funkciu lokalizácie GPS, môžete na mape skontrolovať, kde sa nachádzajú. Presnosť je veľmi vysoká, nakoľko ukazuje na konkrétnu adresu.

Medzi funkciami ponúkanými Správcom zariadenia Android, sa donedávna nachádzalo i odomykanie telefónov s Androidom prostredníctvom Google účtu. Týkalo sa to všetkých značiek smartfónov (Samsung, Huawei, LG, Xiaomi alebo Sony) – dôležité bolo, aby to fungovalo na operačnom systéme Android. Momentálne táto funkcia nie je k dispozícii, hoci výrobca sa môže rozhodnúť znovu ju obnoviť.

Ako odomknúť telefón pomocou Správcu zariadenia Android?

Ak chcete odomknúť telefón pomocou Správcu zariadenia Android prostredníctvom svojho Google účtu, musíte mať v telefóne aktívnu aplikáciu Správca zariadenia Android a tiež GPS smartfónu. Po druhé, iné zariadenie, na ktorom používate Správcu zariadenia Android, musí mať prístup na internet, napríklad cez Wi-Fi. Upozorňujeme tiež, že Správca zariadenia Android nie je kompatibilný so staršími verziami systému Android. Bol nakonfigurovaný na verziu 4.4 a všetky novšie

Ak sú splnené všetky vyššie uvedené podmienky, môžete sa pokúsiť odomknúť váš smartfón pomocou Google účtu podľa nasledujúcich krokov:

1. Vo webovom prehliadači zadajte nasledujúcu adresu: google.com/android/devicemanager

2. Na svoj Google účet, s ktorým je synchronizovaný váš smartfón, sa prihlasujete pomocou rovnakých údajov.

3. Vyberte zo zoznamu elektronických zariadení váš smartfón a následne použite možnosť „Zamknúť“.

4. Zadajte dočasné heslo a opäť potvrďte „Zamknúť“.

5. Pri pokuse o odomknutie smartfónu by mala byť pridaná nová forma odomykania telefónu. Na odomknutie zariadenia potom môžete použiť dočasné heslo.

Bohužiaľ, funkcia dočasného nastavenia hesla je v Správcovi zariadení Android momentálne nedostupná. Nahradila ju možnosť „Zabezpečiť zariadenie“. Týmto spôsobom môžete na obrazovku smartfónu pridať správu o obnovení spolu s dôveryhodným kontaktným číslom. Uvedenú možnosť určite oceníte napríklad v situácii, keď stratíte telefón. Ak smartfón skončí v rukách poctivého nálezcu, bude vám ho môcť ľahko vrátiť.

Čo ešte môžete urobiť pre odomknutie telefónu s Androidom?

Keďže funkcia odomknutia smartfónu cez Google účet nie je momentálne k dispozícii, odporúčajú sa iné riešenia. Prvou možnosťou, ktorú poskytuje Google, je vymazanie údajov z telefónu pomocou iného zariadenia a následná konfigurácia zariadenia nanovo. Túto akciu môžete vykonať aj prostredníctvom nástroja Správca zariadení Android pomocou funkcie vymazania zariadenia. Druhou možnosťou je resetovanie smartfónu pomocou jeho funkčných tlačidiel, teda vypínača a tlačidla hlasitosti. Bohužiaľ, v obidvoch prípadoch musíte počítať so stratou svojich údajov, ak ste si ich predtým nezálohovali.

Puzdrá Overiť to!

Milan Jarko
Milan Jarko

Milovník nových technológií, už roky fascinovaný mobilnými zariadeniami. Vášnivý fanúšik gadgetov a tester GSM príslušenstva. Nedávno - recenzent elektronických zariadení a redaktor. Vo voľnom čase sa venuje drotárstvu a hrá na konzole. Na blogu etuo má na starosti riešeniu problémov, s ktorými sa dennodenne stretávajú používatelia smartfónov.

Please select one of each of the ratings above.