Ako aktivovať pamäťovú kartu v telefóne?

Pamäťová karta je veľmi užitočným doplnkom pre váš smartfón. Ak má váš telefón nedostatočnú kapacitu vnútornej pamäte, no má čítačku microSD kariet, oplatí sa ju použiť. Najnovšie smartfóny sú schopné čítať karty s kapacitou 512 GB alebo dokonca až 1000 GB. Ako teda spustiť pamäťovú kartu v telefóne, aby sa na ňu ukladali fotografie, videá a ďalšie súbory?

Prečo by ste mali používať pamäťovú kartu?

1. Ako aktivovať pamäťovú kartu v telefóne?

Hlavnou výhodou mnohých smartfónov pracujúcich v operačnom systéme Android oproti iPhonom je možnosť využitia pamäťových kariet microSD. Pamäťovú kartu stačí vložiť do slotu určeného v kryte zariadenia. Väčšina z nich je vo forme podnosu, ktorý sa vysúva z krytu. Položte naň pamäťovú kartu a zasuňte ho späť do telefónu. Je to skvelá pomôcka pre tých používateľov smartfónov, ktorí veľa fotia, natáčajú videá alebo si chcú do telefónu uložiť celú hudobnú knižnicu. Ak má telefón z výroby malú vnútornú pamäť, je to nutnosť. Niekedy, však môže byť aktivácia pamäťovej karty pomerne náročná. Nižšie vysvetlíme, ako k tejto aktivácii pristupovať prostredníctvom smartfónu.

Aktivácia pamäťovej karty v telefóne, krok po kroku

Smartfóny so systémom Android sa líšia verziou operačného systému a rozhraním, ktoré výrobca používa. Preto sa líši aj ich správca súborov, hoci by ním mal byť vybavený každý smartfón s čítačkou pamäťových kariet. Niektoré modely telefónov, tiež používajú aplikáciu s názvom „Moje súbory“, „Súbory“ alebo podobný názov namiesto „Správca súborov“. Ak je už v telefóne vložená pamäťová karta microSD, vyhľadajte správcu súborov v menu alebo v nastaveniach zariadenia. Ak nemôžete nájsť takúto aplikáciu, stiahnite si bezplatného správcu súborov, napríklad ES File Explorer, z obchodu Google Play.

Keď na svojom smartfóne otvoríte správcu súborov, mali by ste vidieť zoznam rôznych priečinkov rozdelených do dvoch častí. Prvým je „Interné úložisko“ so zložkami ako „Stiahnuté súbory“, „Obrázky“, „Audio“ a „Videá“. Druhá časť by mala obsahovať aj priečinok s názvom „hromadná pamäť“, „Pamäťová karta“, „Karta SD“ alebo priečinok s individuálnym názvom alebo číslom pamäťovej karty. Tento druhý priečinok by ste mali otvoriť.

Po výbere priečinka úložiska v správcovi súborov sa vám zobrazí obsah vašej microSD karty. Mal by byť tiež rozdelený do priečinkov, ako sú „Obrázky“, „Hudba“ alebo „Video“, hoci môžu existovať aj priečinky a súbory, ktoré ste pridali vopred, s ľubovoľným formátom a názvom. Ak ste sa rozhodli uložiť nové fotografie na pamäťovú kartu v telefóne, pravdepodobne sa nachádzajú v priečinku s názvom „DCIM“ – čo je skratka pre Obrázky z digitálneho fotoaparátu.

Alternatívna cesta k pamäťovej karte v telefóne vedie cez nastavenia. Otvorte nastavenia smartfónu a následne v nich nájdite kategóriu „Pamäť“. Časť „Prenosná pamäť“ by mala obsahovať pamäťovú kartu použitú v smartfóne.

Inštalácia pamäťovej karty ako predvolenej pamäte v telefóne

Väčšina nových smartfónov nastavuje pamäťovú kartu hneď po vložení do čítačky pamäťových kariet. Vďaka tomu môžeme celý jej obsah jednoducho zobraziť na smartfóne. Ak si na kartu, však chcete ukladať fotografie, či iné súbory a aplikácie, mali by ste si ju nakonfigurovať v nastaveniach smartfónu. Malo by sa pamätať na to, že konfigurácia pamäťovej karty ako internej pamäte môže zahŕňať vymazanie jej aktuálneho obsahu.

Prejdite do nastavení pamäte smartfónu a potom vyberte nastavenia pamäťovej karty. Na niektorých telefónoch ho budete môcť naformátovať ako interné úložisko. Ukladanie fotografií a videí na pamäťovú kartu je možné zmeniť priamo v nastaveniach fotoaparátu smartfónu.

Stojí za zmienku, že nie každú aplikáciu je možné nainštalovať na pamäťovú kartu telefónu. Niektorým aplikáciám to bráni v správnom fungovaní, preto ich treba nainštalovať iba do internej pamäte smartfónu. Ak chcete aplikáciu nainštalovať na pamäťovú kartu, musíte vyhľadať možnosť s názvom „Predvolené umiestnenie inštalácie“ alebo podobný názov. Ak chcete preniesť už nainštalovanú aplikáciu na pamäťovú kartu, nájdite ju v zozname aplikácií v nastaveniach telefónu, prejdite na informácie o aplikácii, a ak to smartfón umožňuje, presuňte ju na SD kartu.

Puzdrá Overiť to!

Milan Jarko
Milan Jarko

Milovník nových technológií, už roky fascinovaný mobilnými zariadeniami. Vášnivý fanúšik gadgetov a tester GSM príslušenstva. Nedávno - recenzent elektronických zariadení a redaktor. Vo voľnom čase sa venuje drotárstvu a hrá na konzole. Na blogu etuo má na starosti riešeniu problémov, s ktorými sa dennodenne stretávajú používatelia smartfónov.

Please select one of each of the ratings above.