Aké Bluetooth slúchadlá do telefónu si vybrať?

Bluetooth slúchadlá sú riešením pre ľudí, ktorí vedia oceniť pohodlie. Eliminujú zbytočné káble, takže sa nemusíte obávať ich zamotania alebo prípadného poškodenia. Samozrejme, aby ste boli s nimi maximálne spokojní, mali by ste si vybrať ten správny model, ktorý bude v súlade s vaším životným štýlom. Ktoré Bluetooth slúchadlá sú teda pre vás najvhodnejšie?

Podľa čoho si vybrať Bluetooth slúchadlá?

1. Aké Bluetooth slúchadlá do telefónu si vybrať?

Bezdrôtové slúchadlá sú zvláštnym prínosom pri cvičení, napríklad pri behu, cvičení v telocvični alebo na bicykli. Pri nakupovaní, chôdzi alebo hraní na počítači sú Bluetooth slúchadlá pohodlnejšie ako bežné káblové slúchadlá.

Aj keď sa z pohľadu audiofilov kvalita zvuku slúchadiel s technológiou Bluetooth plne nevyrovná káblovým slúchadlám, väčšina poslucháčov si nevšimne výrazný rozdiel. Slúchadlá Bluetooth s kodekom aptX poskytujú najlepšiu kvalitu zvuku. Vďaka nim si môžete vychutnať zvuk, ktorý je porovnateľný s prehrávaním hudby priamo z CD.

Ako fungujú slúchadlá Bluetooth?

2. Aké Bluetooth slúchadlá do telefónu si vybrať?

Slúchadlá Bluetooth používajú rádiové vlny odosielané smartfónom alebo iným elektronickým zariadením, ktoré podporuje špecifikovaný komunikačný štandard. Môžu sa pripojiť k akémukoľvek kompatibilnému zariadeniu, teda nielen k smartfónu, ale aj k notebooku alebo autorádiu. Niektoré nové modely slúchadiel Bluetooth sa môžu spárovať aj prostredníctvom komunikácie NFC s krátkym dosahom.

Štandardný dosah slúchadiel je až 10 m. Znamená to, že môžete byť napríklad v samostatnej miestnosti a nemusíte nosiť svoj smartfón stále pri sebe. Bezdrôtové slúchadlá sú napájané z batérií alebo zo zabudovanej nabíjateľnej batérie. Bluetooth slúchadlá sa zvyčajne nabíjajú pripojením napájacieho kábla k inému zariadeniu, napríklad k notebooku.

Väčšina Bluetooth slúchadiel nie je úplne bezdrôtová. Aj keď sa spárujú so smartfónom prostredníctvom uvedenej komunikácie na krátke vzdialenosti, zvyčajne sú oba slúchadlá spojené káblom. V prípade väčších slúchadiel je konektorom nastaviteľná čelenka. Kábel aj čelenka pritom môžu obsahovať rôzne užitočné prvky, ako napríklad mikrofón, ovládač hlasitosti a funkčné tlačidlá.

Samotný smartfón nemá vplyv na kvalitu zvuku reprodukovaného Bluetooth slúchadlami. To môže byť zároveň nevýhodou i výhodou - v závislosti od kvality vášho zariadenia. Keďže ide o digitálnu komunikáciu, slúchadlá transformujú prijatý zvuk nezávisle. Telefón, ktorý spárujeme so slúchadlami, by však mal mať rovnaký štandard komunikácie. Najbežnejšie ponúkané štandardy Bluetooth pre slúchadlá sú 4.0, 4.1, 4.2 alebo 5.0.

Typy Bluetooth slúchadiel

V súčasnosti dokážeme rozlíšiť 3 typy Bluetooth slúchadiel. Každý z nich má individuálne vlastnosti, ktoré môžu byť považované ako za výhody, tak aj za nevýhody. Výber konkrétneho modelu závisí predovšetkým od našich preferencií a plánov, ako a kde budeme slúchadlá používať.

• Bluetooth slúchadlá na uši - pokrývajú celé ucho, ale sú väčšie a ťažšie. Mäkké chrániče sluchu sa prispôsobujú tvaru vašich uší. Headband spájajúci slúchadlá obsahuje funkčné tlačidlá. Slúchadlá môžu obsahovať aj mikrofón. Vďaka svojej veľkosti poskytujú Bluetooth slúchadlá na uši najlepšiu kvalitu zvuku. Zvyčajne majú aj dlhšiu prevádzkovú dobu, pretože majú dlhšiu výdrž batérie. Nie sú však také diskrétne ako slúchadlá do uší. Ich nevýhodou je aj to, že ak si ich vezmete na cesty, zaberajú viac miesta a musíte si dávať pozor, aby ste nepoškodili čelenku.

• Bluetooth slúchadlá do uší - sú menšie, ľahké a môžu byť úplne bezdrôtové. Hlavnou výhodou týchto slúchadiel je ich vysoké tlmenie okolitého hluku a pohodlný transport. Malé slúchadlá do uší si môžete napríklad pohodlne vložiť do vrecka bundy, čo v prípade slúchadiel na uši neprichádza do úvahy. Malá veľkosť príslušenstva je však spojená s kratšou výdržou batérie. Navyše, tieto slúchadlá sa oveľa ľahšie stratia.

• Slúchadlá na lícne kosti - sú vhodným riešením pre športovcov. Umožňujú počúvanie hudby počas tréningu, ale bez úplnej zvukovej izolácie. Je to bezpečnejšie napríklad pri jazde na bicykli, keď chcete počuť, čo sa deje na ceste. Pretože nie sú priamo v ušiach, ponúkajú iný zážitok z počúvania. Prepájací kábel slúchadiel je nahradený malým pásom, ktorý prilieha k zadnej časti hlavy.

Koľko stoja dobré Bluetooth slúchadlá?

Ak premýšľate o kúpe Bluetooth slúchadiel, nemusíte mať k dispozícii veľkú hotovosť. Kvalitné vybavenie nájdete už od 14 do 20 Eur. Príkladom sú aj bezdrôtové slúchadlá Awei. Značka ponúka na výber slúchadlá na uši aj do uší. Slúchadlá sú vybavené systémom redukcie šumu CVC, vďaka ktorému poskytujú čistý a výrazný zvuk. Pozrime sa bližšie napríklad na tieto dva modely od zmieneného výrobcu:

• Slúchadlá do uší 5.0 AWEI A780BL - sú spojené nastaviteľným hlavovým pásom, ktorý sa prispôsobuje tvaru hlavy. Náušníky sú obložené zvukovo izolačnými vankúšmi, vďaka ktorým dobre tlmia vonkajší hluk a zároveň sú komfortné pre uši. Podporujú pripojenie Bluetooth 5.0. Majú moderný dizajn a na kryte pravého náušníka nájdeme funkčné tlačidlá pre maximálne pohodlie. Puzdro má tiež AUX vstup a čítačku kariet microSD.

• Intratekálne slúchadlá AWEI B930BL – sú prepojené pomocou tenkého kábla. Majú veľkú batériu, ktorá vydrží 4 až 6 hodín. Batériu znova nabijete pomocou USB kábla do 1,5 hodiny. Slúchadlá sú kompatibilné s Bluetooth 4.2 a majú dosah až 10 m. Obsahujú HD mikrofón, ako aj diaľkové ovládanie, pomocou ktorého môžete napríklad meniť prehrávané skladby. Slúchadlá môžete spárovať s dvoma zariadeniami súčasne.

Na čo sa zamerať pri výbere Bluetooth slúchadiel?

3. Aké Bluetooth slúchadlá do telefónu si vybrať?

Je ťažké povedať jednoznačne, či sú lepšie Bluetooth slúchadlá na uši, do uší alebo na lícne kosti. Pri výbere dokonalých Bluetooth slúchadiel by ste sa mali riadiť vašimi individuálnymi preferenciami. Výber konkrétneho modelu by mal určovať hlavne váš životný štýl a denné zvyky.

Ľudia, ktorí športujú, určite ocenia slobodu, akú so sebou prináša používanie slúchadiel na lícne kosti. Nie každému však môže vyhovovať kvalita zvuku, akú ponúkajú. Preto stojí za to zamerať sa na klasické Bluetooth slúchadlá do uší. Väčšina modelov úplne potláča vonkajší hluk. Aj preto sú najvhodnejšie na použitie doma, napríklad pri hraní na počítači alebo pri relaxácii s audio knihou. Majú však aj svoje nevýhody, napríklad tú, že nie sú také pohodlné na cestovanie, pretože zaberajú viac miesta.

Netreba zabúdať ani na technické vlastnosti. Najdôležitejšie parametre Bluetooth slúchadiel, ktoré by vás mali zaujímať, sú:

•  komunikačný štandard Bluetooth kompatibilný s vaším smartfónom

•  široký frekvenčný rozsah, najlepšie v rozsahu počuteľnosti vašich uší, t. j. 20-20000 Hz

•  najväčší možný dynamický rozsah, t.j. rozdiel medzi tichými a hlasnými zvukmi

•  ďalšie vybavenie vo forme funkčných tlačidiel, možnosť párovania s viacerými zariadeniami súčasne, prítomnosť mikrofónu a funkcia potlačenia okolitého hluku

•  čas prevádzky slúchadiel a čas potrebný na ich dobitie

•  kvalita použitých materiálov, najmä pri slúchadlách, ktoré po celý čas počúvania priliehajú na uši.

Ako vidíte, pred zakúpením Bluetooth slúchadiel je potrebné zvážiť viacero aspektov. Našťastie, výber na trhu je taký široký, že si každý môže nájsť to, čomu dáva prednosť. Vy si tak potrebujete len určiť, ktoré parametre pri slúchadlách sú pre nás najdôležitejšie.

Slúchadlá k mobilu overiť to!

Milan Jarko
Milan Jarko

Milovník nových technológií, už roky fascinovaný mobilnými zariadeniami. Vášnivý fanúšik gadgetov a tester GSM príslušenstva. Nedávno - recenzent elektronických zariadení a redaktor. Vo voľnom čase sa venuje drotárstvu a hrá na konzole. Na blogu etuo má na starosti riešeniu problémov, s ktorými sa dennodenne stretávajú používatelia smartfónov.

Please select one of each of the ratings above.